LeoRijkaart

Sinds 1993 is Leo Rijkaart de dirigent en muzikale inspirator van Toonkunst Gouda. Naast de wekelijkse repetities met vaste pianist en assistent Martin van Broekhoven verzorgt hij cursussen solfège en zangles voor de leden, al dan niet in samenwerking met gastdocenten.

Leo Rijkaart studeerde koor- en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Frans Moonen, Jan Boogaarts en Lucas Vis. In 1991 nam hij deel aan een, door het Nederlands Kamerkoor georganiseerde, masterclass onder leiding van Uwe Gronostay en hij dirigeerde dit koor gedurende een aansluitende concerttournee in Nederland. De twee pijlers van zijn muzikale activiteiten zijn het muziekonderwijs en de koordirectie. In september 2004 richtte hij het Randstedelijk Zanginstituut op. Vanuit dit instituut worden allerlei opleidingen, workshops en evenementen op vocaal gebied verzorgd. Als docent is hij verbonden aan Hogeschool Bourdon, waar hij het hoofdvak koordirectie doceert. Sinds 1993 is Leo Rijkaart als dirigent verbonden aan Toonkunst Gouda.

Leo Rijkaart dirigeert behalve Toonkunst Gouda ook de koren Toonkunst Plus, kamerkoor Cantare en het Gouds Mannenvocaal. Hij dirigeerde de afgelopen jaren de Mozart Requiem Scratch in Delft en tijdens de Leidse Scratchdagen diverse malen Händels Messiah. Jaarlijks dirigeert hij ook een grote scratch georganiseerd door het Randstedelijk Zanginstituut  in de Goudse Sint-Janskerk. Sinds augustus 2005 verzorgt hij met het kamerkoor Cantare regelmatig een week lang de Evensongs in de kathedraal van Canterbury.

Zijn repertoire beslaat werken uit alle stijlperiodes met een voorkeur voor de Barok en de Romantiek. In 1998 dirigeerde hij in Delft de eerste geënsceneerde uitvoering van de Matthäus Passion in Nederland. Hij is tevens voorzitter van de muziekcommissie van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst.